Πανελλήνιες Εξετάσεις – Συμβουλές για τους γονείς

Πανελλήνιες εν όψει… Το ταξίδι ξεκινά!

Αγαπητοί γονείς,

 οι εξετάσεις των παιδιών σας θα ξεκινήσουν σύντομα. Σίγουρα θα είστε και εσείς τρομερά αγχωμένοι προκειμένου το παιδί σας να τα πάει καλά και να ανταποκριθεί σε αυτές.

Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι ανάμεσα στους μαθητές που θα κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο την ημέρα των εξετάσεων, υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ο οποίος δεν χρειάζεται να ξέρει άριστα μαθηματικά…. υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για τη λογοτεχνία… υπάρχει ένας μουσικός, του οποίου οι βαθμοί στη χημεία δεν θα έχουν ποτέ καμία σημασία… υπάρχει ένας αθλητής, του οποίου η καλή σωματική κατάσταση είναι πιο σημαντική από τις γνώσεις του στη φυσική.

Αν το παιδί σας φέρει υψηλούς βαθμούς στις εξετάσεις αυτό θα είναι σπουδαίο! Αν δεν τα καταφέρει όμως σας παρακαλώ μην του στέρησε την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά του. Πείτε του ότι δεν πειράζει, είναι απλά μία εξέταση. Τα παιδιά σας είναι φτιαγμένα για πολύ σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή τους από ένα διαγώνισμα. Πείτε του, ότι βαθμό κι αν φέρει θα το αγαπάτε και δεν θα το κρίνετε. Σας παρακαλώ κάντε το αυτό και αφού το κάνετε παρακολουθήστε πώς το παιδί σας θα κατακτήσει τον κόσμο! Ένα διαγώνισμα ή ένας χαμηλός βαθμός δεν μπορούν να στερήσουν από το παιδί σας τα όνειρα και τα ταλέντα του. Μην πιστέψετε ποτέ ότι οι γιατροί και μηχανικοί είναι μόνο οι ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη.

Δουλιανάκη Γεωργία

Ψυχολόγος, BSc

Ειδική Αγωγή ,MSc

Εκπ. Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία